Ääni saa kuvatkin elämään

 

Kuva puhuu enemmän kuin tuhat sanaa, sanottiin aikoinaan, mutta tottahan se on että kuvakin kaipaa vierelleen ääntä ja älinää. Elektroniikka ja tietotekniikka erityisesti oli aikoinaan kovin mykkää ja mautonta. Vain näppäimistön vaimea kolina toi vihreänhohtavan kuvaruudun synkkään ja tylyyn olemiseen jotain sointua ja taustamelodiaa. Yhä vain kehittyneempi elektroniikka nosti television taulun asemaan ja sai mykät kehykset soimaan. Radio-Market elektroniikkaliikkeestä löytyy niin taulut ja tarvikkeet kuin kuvat ja ääni, sekä tietysti mokkulat ja modeemit.

Stereosarjoja

Äänet kuuluvat niin kodin kuin toimistonkin arkipäivään. Mikä olisikaan sen parempi tapa tehdä töitä ja toimistohommia kuin pienen taustamusiikin tahdissa. Lauloihan jo aikoinaan tuntemattomaksi jäänyt muusikonalku, tee työtäs laulellen. Musiikkia ja ääniä on kuitenkin monenlaisia. Pelkkää katumelua ei kukaan kauan jaksa kuunnella eikä se välttämättä kovasti töiden tekemistäkään saatika kotirauhaa edistä. Hyvillä stereolaitteilla saa kuitenkin hiljaisuuteen hallitusti taustamelodiaa.

Hyvä stereosarja soittaa musiikkia kaikenlaisista tallennusvälineistä lähtien. Nykyään ääni tallennetaan usein puhelimeen, muistitikulle tai verkkoon, mutta onpa CD- ja DVD-levyjäkin vielä joillain hyllyt väärällään. Kunnon hifistelijä ja asialleen antautunut harrastelijakeräilijä tietysti pyörittää vielä perinteikkäitä ja rahisevia analogisia LP-levyjä. Stereosarja kannattaakin katsoa omien tarpeiden mukaan, että liitännät on kuten tarvitaan ettei yksikään melodia tai lurautus jää ainakaan liitäntöjen tai kyvykkyyksien puuttumisen takia soittamatta.

Radio on tätä päivää

Aikana jolloin kuvat ja tietoverkot valtavat maailmaa, voi olla rauhoittavaa istua vaikka keittiön pöydän ääressä ja kuunnella perinteistä radiomaisemaa. Vanhat humisevat putkiradiot on ehkä viety jo ullakolle, ja ovathan radiotaajuudetkin jo siirtyneet digiaikaan. Hyvä ja laadukas radiolaite muistuttaa kuitenkin ulkonäöltään usein vanhempia radiomalleja. Ja on hienoa istua kuuntelemassa kaukokanavia, tällä kertaa suoraan vaikka Internetistä striimaten.

Tämän päivän moderni radiolaite soittaa niin aaltoja kuin tietoverkkojakin. Asialleen omistautunut ja ympäröivästäkin maailmasta kiinnostunut radiokuuntelija saattaa tietysti panna vielä asetta enemmän vaatimuksia pöytään. Analogisten asemien kuuntelemiseen voi uppoutua tuntikausiksi, kun vielä vähän virittelee antenneita katolle ja opiskelee taajus-asemia, niin kohta alkaakin keittiössä soida Moskovan mollit ja Berliinin tarinat ja toivotukset.

Korvat ovat pääasia

Soitin tekee työtä käskettyä ja väsymättömästi värisyttelee hentoa ilmaa. Kurkkukin keuhkojen jatkeena pistää äänihuulet heilumaan ja puhettako sieltä syntyy, ihmisen suusta. Korvanlehdet vaan hörisee kuin elefantilla Thaimaassa, ottavat ääniaallot vastaan ja pistävät aivonkin tärisemään. Hienonhienot vasaraliikkeet siirtävät äänen tajuntaan ja pistävät ajatuksiinkin uutta teemaa ja väriä.

Hyvillä kuulokkeilla ääni siirtyy sirosti juuri herkän korvan ytimeen. Bassot soi kuin isommatkin bakkanaalit ja laulut lauletaan korkealta ja kovaa. Selkeitä säveliä syntyy vaikka vähän taustameluakin olisi. Toimiston tai työmaan turruttavan hälinän saa hienoilla kuulokkeilla mukavasti peitettyä lempeillä sulosoinnuilla tai vaikka ponnekkaalla marssimelodialla.

dukan-lite