Kipin kapin kameroita katsomaan

 

Kamerat on tätä päivää. Kulkeehan poliisit ja palokuntakin kameroiden kanssa tulen läpi ja tukaliinkin tilanteisiin. Itäisen Aasian vaativassa ja ruuhkaisessa liikenteessä moni tavallinenkin skootterikuski pistää kameran päähänsä ja kerää todistusaineistoa valmiiksi, että jos jotain tapahtuu, jää ainakin kamera jäljelle josta voi sitten katsella kuka teki mitä ja milloin. Kamerat ovat nykyään pelkkää elektroniikkaa, optiikkaakin on reilusti, mutta fotonien kaappaamisen jälkeen tekee pieni tietokone töitä valtavasti, muokkaa pikselit kuntoon, järjestää bitit jonoon ja upottaa kuvan sekaan tietoa ja tilanteita.

Kuvien ottamisesta onkin tullut arkipäivää – asuuhan meissä jokaisessa pieni taiteilijan alku. Ja kuvista on jokaisen helppo olla jotain mieltä ja keksiä sanomista. Kuvat todistaa, kuvat rakentaa uutta ja tekee usein sanoinkin sanomattoman näkyväksi. Ilman tämän päivän elektroniikkaa olisi kuvaaminen vielä aikaan ja paikkaan sidottua ja kallistakin puuhaa. Nykyään kun kamerat lentävät ja tieto liikkuu, eikä kukkarokaan pahemmin kevene, on kuvaamisesta tullut oikea kansanhuvi. Kuviin luotetaan enemmän kuin sanoihin. Innostuupa joku photoshoppailemaankin ja tekee tylsästä todellisuudesta taidetta ja oivaltavia tilanteita.

Nelikoptereita ja kamerakeppejä

Kamerat lentävät tätänykyä jopa aivan itsekseen ja spontaanisti. Hienoimmat nelikopterilaitteet osaa liikkua vaikeassakin säässä ja suunnistaa itse ennalta määriteltyjä tai luovasti kehiteltyjä reittejä. Lentoaika on nelikopterin ehkä tärkein ominaisuus, tietysti kameran kyvykkyydet ajaa edelle. Hyväkään nelikopteri ei kykene fysiikan lakeja polkemaan, mutta kun kamera on riittävän kevyt ja energiaa varastossa kevyessä muodossa riittävästi, niin kyllä hyvä nelikopteri lentää pidempään kuin on tarve tai osaisi heti odottaa.

Erilaisten yleisötilaisuuksien kuvaaminen on nykyään jokaisen osallistujan tai ulkopuolisenkin etuoikeus ja hyvä osallistumisen muoto. Kameran linssin ulottaminen kuvattavan suhteen näköetäisyydelle helpottuu huomattavasti kun on yksinkertainen kamerakeppi laukussa varmuuden varalle. Siihen vaan kyylä kiinni tapinnokkaan ja eikun keppi heilumaan yläviistoon tai vaikka nurkan taakse. Tulee ihan kuvaajalle olo että suurempikin tehtävä olisi, tai että vetten syvyyksistä voi teleskoooppikiikareilla kurkistaa mitä maanpinnalla tapahtuu.

Sellaista on nykyajan kuvaaminen ja kameratarvikkeet. Katso itselle parasta mitä lähtee.

dukan-lite